26M – Opbouw van een extra verdieping

Wonen
Opbouw van een extra verdieping

OPBOUW VAN EEN EXTRA VERDIEPING.

Should I stay or should I go…? Soms is verhuizen niet de enige oplossing en is opbouwen ook een mogelijkheid. De opbouw van een extra verdieping noemen we ook wel optoppen. Door een extra verdieping bovenop het bestaande pand te plaatsen wordt de bestaande woning natuurlijk flink uitgebreid. In dit geval hebben 4 buren samen besloten een opbouw te laten plaatsen. Ze hebben CUBE architecten gevraagd een ontwerp en uitwerking te maken.

Het pand bestaat uit woon- werkunits en heeft geen standaard vorm of opbouw. De sheddaken met ramen op het noorden geven binnen een mooi evenwichtig licht maar maakt een opbouw niet zo maar mogelijk. De woningen hadden een dakterras dat via een inwendige buitentrap te bereiken was. Die trap is nu vervangen door een interne trap naar de nieuwe ruimte in de opbouw. Van daaruit is het balkon te bereiken. Om het open karakter van de shed-daken met de daklichten te bewaren is een ruime vide bedacht die extra licht en hoogte aan de bestaande verdieping toevoegt.

CONTRAST TUSSEN BESTAAND EN DE OPBOUWEN

We hebben er voor gekozen om de opbouwen in een afwijkende kleur uit te voeren. Ook omdat we anders de gehele gevel zouden moeten schilderen. De bestaande gevel is opgebouwd uit stalen sandwichpanelen met een kleurcoating uit de fabriek. Maar de afwijkende kleur houdt ook de oude vorm mooi herkenbaar. Daarbij helpen ook de grote glasvlakken die aansluiten op de bestaande bebouwing. Deze grote glasvlakken waren vanaf het begin af aan al een uitdrukkelijke wens van de opdrachtgevers.

De inwendige buitentrap is nu overbodig omdat het dakterras direct vanuit het nieuwe vertrek bereikbaar is. Om het ruimtelijke gevoel die de sheddaken in de woning geven te behouden koos iedereen voor een ruime vide. Dat scheelt een aantal m2’s in ruil voor een veel ruimtelijker en lichtere woning.

Ook geïnteresseerd in de opbouw van een extra verdieping? Neem contact met ons op!

Andere projecten

Atelier kazernestraat
woning PHO – vergunningsvrije uitbouw

Meer informatie? Neem contact met ons op!