KDW199 – verduurzamen en uitbouwen

DuurzaamheidHerontwikkelingWonen
Woning verduurzamen en uitbouwen in Amsterdam
Voor het verduurzamen en uitbouwen van deze woning in Amsterdam gebruikten we verschillende materialen; gebrand hout, glas en grof natuursteen.

De oorspronkelijke vrijstaande woning stamt uit de jaren 30 en was ongeveer 90m2 groot. Het is verlengd met een 5 meter diepe uitbouw over alle verdiepingen tot ongeveer 160m2, waarbij ook het oude deel meteen grondig geïsoleerd is.

Het oorspronkelijke huis uit 1934 had veel karakter en details die we wilden behouden. Maar na 90 jaar moest het nu veel energiezuiniger en aanzienlijk groter worden. Met een nieuwe aanbouw wilden we de veilige en warme jaren 30 sfeer van het oude gedeelte combineren met het open en transparante gevoel van een moderne woning. De vloer van de open woonkeuken in de nieuwe aanbouw ligt twee treden lager dan de woonkamer in het oudere deel. Vanuit de achtertuin zie je de klassieke voorkant van het huis nauwelijks. Terwijl je vanaf de straat juiste nauwelijks de moderne aanbouw aan de achterkant ervaart. En toch gaan de 2 in het interieur moeiteloos samen.

We hebben de woning uitgebreid met een uitbouw van 5 meter diep over alle 3 de verdiepingen. In het ontwerp hebben we 3 verschillende materialen gebruikt; verbrand hout, glas en ruwe stenen. Het gebrande hout op de gevel en het dak is een Japanse techniek ‘Shou Sugi Ban’ dat het hout beschermt met een dun verkoold laagje. Anders dan bij verf of beits hoeft dit niet eens in de zoveel tijd opnieuw gedaan te worden. De zwarte zonnepanelen liggen volledig vlak met de gebrande houten latten in het dak.

De keuken staat visueel buiten de woning in de vrijstaande grove natuurstenen muur. Deze muur is alleen door een strook glas met het huis verbonden. Daardoor lijkt het als een lade uit de woning geschoven. Vanuit de keuken kijk je zo langs de woning op het bruggetje over de sloot en zie je iedereen aankomen. Omdat glaspui op de begane grond iets terug ligt ontstaat een kleine veranda. De 3 kolommen die de achtergevel dragen versterken dat effect. Zo hebben we wel een grote glaspui naar de groene tuin kunnen maken en toch enigszins een geborgen sfeer weten te creëren.

Duurzame maatregelen

Bij een woning verduurzamen en uitbouwen passen de nodige duurzame en energiebesparende maatregelen. De bestaande gevels kregen naast spouwisolatie een hoogwaardige isolatie aan de binnenzijde. Dit moest aan de binnenzijde gebeuren om het oude karakter van de gevels te bewaren. Zelfs de bestaande trap is verplaatst om de isolatie tegen de gevel door te kunnen zetten. Daarnaast is het bestaande dak vervangen door geïsoleerde sandwichpanelen. Ook de gehele begane grondvloer is vervangen door een nieuwe geïsoleerde vloer. Daarnaast is het oude glas in lood in dubbelglas geplaatst en de nieuwe grote glaspui in de achtergevel is voorzien van triple glas. De wanden van de uitbouw staat tenslotte geheel op foamglass om zoveel mogelijk warmte binnen te houden in de winter.

Ook een woning verduurzamen en uitbouwen in Amsterdam of ergens anders? Neem contact met ons op!

Meer foto’s laden hier onder

Andere projecten

Keizersgracht – verbouwing grachtenpand

Meer informatie? Neem contact met ons op!