De Overkant

HerontwikkelingKantoor

Amsterdam krijgt er een nieuw stukje bruisende stad bij op een van de mooiste plekjes aan het IJ; De Overkant. Dit project omvat de tijdelijke herontwikkeling van de 30.000 bedrijfsruimte van de voormalige Storkfabriek in Amsterdam Noord.

CUBE architecten heeft eind 2009 met hun pitchplan de architectenselectie gewonnen. Sindsdien zijn zij in opdracht van Eigen Haard betrokken bij het proces en de realisatie van het project.

Er is gestreefd naar de realisatie van een locatie met een hoog industrieel karakter, waarin verschillende creatieve gebruikers, evenementen, cultuur en horeca in een zeer inspirerende omgeving de komende 15 jaar hun plek vinden.

De toplocatie aan het IJ kent een rijke historie aan haven en industrie en dit ruwe industriële karakter zal worden gebruikt als identiteit voor het gebied. Naast de identiteit zorgt een goed verhuurconcept, synergie tussen gebruikers en community building door de inzet van social media een duurzame vorm van transformatie.

Er is geprobeerd om met minimale investeringen een maximaal effect te bereiken door een slimme match gemaakt tussen de wensen van de verschillende gebruikers en de aanwezige eigenschappen en kwaliteiten van de ruimtes. Daarnaast zijn de routing en organisatie van het complex opnieuw vormgegeven, waarbij de focus ligt bij enkele bijzondere elementen, die deze nieuwe structuur mogelijk maakt.

In de centrale Kromhouthal wordt ervoor gezorgd dat de openheid en openbare toegankelijkheid van de hal gewaarborgd blijft. Voor de gevels was het uitgangspunt om zoveel mogelijk karakteristieken en nuances te bewaren, maar wel om de zeer gesloten fabriekspanden geschikt te maken voor nieuw gebruik. Nieuwe ingrepen zijn incidenteel en herkenbaar. De gevelopeningen benadrukken de belangrijke plekken en belangrijke visuele en of fysieke relaties tussen binnen en buiten.

Vanwege de complexiteit van de opgave was het proces een van de grootste uitdagingen. Een zeer intensief en doordacht proces is noodzakelijk waarbij goede afstemming, samenwerking en vertrouwen tussen de verschillende partijen van cruciaal belang zijn.

Dit gebied is een duurzame en maatschappelijke toevoeging voor de ze krachtwijk in Amsterdam Noord en op termijn heeft dit gebied de potentie om, met behoud van verschillende elementen, uit te groeien tot een hoogwaardig en uniek, woon- werk- en recreatiegebied.

* BEKIJK HIER DE WEBSITE VAN DE OVERKANT EN HIER VOOR DE WEBSITE VAN DE KROMHOUTHAL ZELF

* VOOR INFORMATIE OVER EVENEMENTEN: info@kromhouthal.com

Andere projecten

Moodwall
CPO Zelfbouw: de Bilderijk

Meer informatie? Neem contact met ons op!