KDW 342 – Jaren 30 woning verbouwen en verduurzamen

DuurzaamheidInterieurWonen
Uitbouw met Frake houten gevel

Verbouwen en verduurzamen

Een woning verbouwen en verduurzamen doen we het liefst van onder tot boven. De woningen zijn vaak erg gewild maar vaak verouderd. Het energiegebruik is vaak hoog en installaties vaak gedateerd. De mooie details zoals glas in lood, ambachtelijk metselwerk en kozijnen, de hoge plafonds en de layout van de woningen zijn vaak wat men aantrekkelijk vindt. Dat willen we dus zoveel mogelijk bewaren.

In dit geval wilden de bewoners ook graag wat meer ruimte op de begane grond (met bijkeuken) en meer licht. Jaren 30 woningen kunnen over het algemeen wel eens wat donker zijn. Dat draagt bij aan de sfeer, maar in dit geval wilden we aan de grote achtertuin meer licht en zicht creeren. De uitbouw hebben we bewust niet in de stijl van de woning ontworpen. Het contrast maakt dat de oorspronkelijke woning bewaard blijft en de nieuwe toevoeging duidelijk apart te herkennen is. De grote pui naar de tuin kon zo makkelijk in gepast worden, iets dat in de oude stijl moeilijker zou passen.

De uitbouw

De uitbouw heeft een houten gevel in Fraké gekregen. Het blokprofiel met smalle ‘ribben’ loopt helemaal rondom. Ook de kozijnen zijn in Fraké hout gemaakt. De kozijnen hebben op de verticale stijlen eenzelfde rib-profiel mee gekregen als de gevel. Zo vormen de kozijnen en de gevel 1 doorlopend geheel. De ribben lopen ook door in overstek rondom de uitbouw. Omdat de uitbouw wat breder is dan de woning konden we naast het pand een bijkeuken plaatsen. Deze is vanaf buiten toegankelijk en komt uit in de keuken. Iedereen die nat geregend of met vieze schoenen naar binnen wil kan dat hier doen.

Door de brede uitbouw konden we een grote keuken en lange eettafel kwijt. Omdat we de oude en-suite deuren hebben bewaard biedt de begane grond nu verschillende plekjes voor verschillend gebruik. Dat wordt benadrukt door de iets verdiepte ligging van uitbouw. De terrazzo keukenvloer ligt 1 trede lager dan de houten vloer van de rest van de woning. De woonkamer voorin is knus en gezellig. En de en-suite deuren kunnen dicht als de kinderen TV willen kijken. Naast de keuken hebben we zitje gemaakt waar geborreld kan worden terwijl er in de keuken gekookt wordt. Van andere projecten waar we zitjes in de keuken hebben gemaakt weten we dat dit ook een erg populaire plek is voor de kinderen tijdens het koken 😉

Een jaren 30 woning verbouwen én verduurzamen

Verbouwen en verduurzamen gaat eigenlijk altijd goed samen. Het energieverbruik is hier ook enorm terug gebracht. De eerste stap is ALTIJD isoleren. In dit geval hebben we alle gevels van binnenuit geisoleerd. Daarbij is het belangrijk heel goed op koude bruggen en vocht-dichte lagen te letten om condens en daarmee vochtproblemen te voorkomen. De bestaande trap is daarom ook iets opgeschoven om de gevel achter de trap langs te isoleren. Isoleren vanaf buiten is eigenlijk beter, maar bij jaren 30 woningen en monumenten (vrijwel) nooit een optie.

De begane grond vloer is hier ook vervangen. Het isoleren van een vloer met houten vloerbalken kan wel, maar met een ondiepe kruipruimte is het niet altijd makkelijk condens te voorkomen. Door hier een semi-droge combinatievloer te plaatsen konden we mooi aansluiten op de gevelisolatie zonder teveel gewicht toe te voegen. Het is een duurdere oplossing dan het populaire schuimbeton, maar in onze ogen een betere oplossing.

Isoleren

Ook het dak is geisoleerd. Ook hier geldt: het liefst vanaf buiten. Maar buiten langs is uiteraard een flinke klus. De dakpannen moeten er af en de goten worden aangepast op het ‘gegroeide’ dak. Ook moet er een vergunnen worden aangevraagd en kost het aanzienlijk meer dan vanaf binnen isoleren. Zeker als je toch al van plan was de ruimten onder het dak opnieuw te laten stukadoren. In dit project is er daarom voor gekozen vanaf binnen te isoleren. Ook hier is het weer erg belangrijk om de damp-dichtheid, koude bruggen en dak ventilatie goed uit te werken en uit te voeren.

Er is een ventilatie systeem met warmteterugwinning geplaatst. Dat wil zeggen dat er continu lucht wordt afgezogen uit bijvoorbeeld keuken, toilet en badkamer. De warmte uit deze lucht wordt vervolgens voor 98% terug gegeven aan de nieuwe verse lucht die wordt ingeblazen in alle vertrekken. Zo kun je altijd voldoende ventileren zonder warmte verlies. Het vergt wel een erg goede planning om allerlei koven én geluid te voorkomen. Ook dit is een belangrijke reden om verbouwen en verduurzamen te combineren. Verder is er een zonne boiler geplaatst en is alles voorbereid op een warmtepomp.

Ook een jaren 30 woning verbouwen en verduurzamen? Neem contact met ons op!

Andere projecten

Keizersgracht – verbouwing grachtenpand
Zegg01 – Tweelaagse uitbouw

Meer informatie? Neem contact met ons op!