Transformatorweg

HerontwikkelingInterieurKantoor

Startgoed Amsterdam wilde kleinschalige bedrijfsruimten gaan verhuren in een bijzonder bedrijfsverzamelgebouw aan de Transformatorweg in Amsterdam. Een werkplaats van het voormalig waterleidingsbedrijf van Amsterdam is op een opmerkelijke manier door CUBE-architecten geschikt gemaakt voor de vestiging van kantoren, bedrijven, ateliers en oefenruimten. CUBE was al vanaf het begin bij het project betrokken en stelde voor een aantal patio’s in het gebouw aan te brengen. Zo konden kleine units van 20-50m2 worden gerealiseerd die naast extra daglicht ook de mogelijkheid kregen ‘even naar buiten te stappen/even een luchtje te scheppen’.

Om de oude industriële hal geschikt te maken voor nieuw gebruik moest in de eerste plaats alle data en electra opnieuw ingericht worden. Om de units zo flexibel mogelijk te houden en eventueel samen te voegen dan wel op te splitsen, worden data en elektra in de units via verplaatsbare ‘energiezuilen’ aangeboden.

Naast de technische uitwerking was de grootste architectonische uitdaging om de hal als herkenbare eenheid te bewaren, en toch de grote lege ruimte op te delen. Bij het ruige industriële karakter van de hal werd een contrast gezocht door materialen te gebruiken die duidelijk herkenbaar zijn en afwijken van het bestaande beton. Tussen de ruim gedimensioneerde en bijna 4 meter hoge kozijnen van onbehandeld Iroko staan lichtdoorlatende wanden. Deze zijn opgebouwd uit verticaal geplaatste kunststof panelen in drie verschillende uitvoeringen: opaal wit, transparant wit en mat transparant. De combinatie van deze smalle panelen met de smalle hoge houten kozijnen geven de nieuwe invulling een sterk verticaal karakter. Hiermee onderscheid de nieuwe invulling zicht duidelijk van de bestaande structuur.

De patio’s zijn geheel gehuld in onbehandeld hout. Voor de kozijnen is, net als voor de binnen kozijnen, Iroko hout gebruikt, voor de gevels gemodificeerd hout van Stellac. Bijna iedere unit is via ten minste 1 deur met 1 van de patio’s verbonden. De patio’s zijn zo ook een verbinding tussen de verschillende gebruikers. Net als de kleurige gezamenlijke koffiecorners zijn de patio’s plekken waar men elkaar in de zomer kan tegenkomen. De picknicktafels en zit-keien kunnen voor zowel lunches of eventueel informeel overleg gebruikt worden.

Andere projecten

Meer informatie? Neem contact met ons op!

Menu