’t Park Jodenbreestraat

DuurzaamheidHerontwikkelingInterieurKantoor
green interior design with plants
Een groen kantoor interieur voor de gemeente Amsterdam met planten die van het plafond hangen. CUBE architecten ontwierp een park met berken bomen voor binnen!

Een oude winkelruimte onder een kantoorpand van de gemeente Amsterdam aan de Jodenbreestraat is omgebouwd naar een multifunctionele en gemeenschappelijk plaza. Het plan maakt onderdeel uit van het nieuwe flexibele huisvestingsconcept voor de kantoren van de gemeente. Door de realisatie van dit soort open werk- en overlegplekken is er in totaal minder kantoorruimte nodig. CUBE werd na een besloten prijsvraag gevraagd om deze plaza te realiseren. De vraag was een aansprekende ruimte te ontwerpen waarin de grenzen werden opgezocht om tot een buitengewone uitstraling te komen. CUBE ontwierp daarop een groen kantoor interieur met berkenstammen en planten die van het plafond hangen.

De plaza als gedeeltelijke vervanging van vaste kantoorruimte.

In de semi-openbare plaza kan worden gewerkt, ontvangen, vergaderd of gegeten. Er kunnen biologische broodjes, koffie en sapjes worden gekocht en gebruikt aan de verschillende sta- en zittafels. Maar de ruimte kan ook worden gebruikt voor presentaties en bijeenkomsten. Vaste onderdelen zijn aan de buitenzijden van de ruimte geplaatst waardoor er een open zone voor de plaza vrij blijft. Ook het entreegebied is anders in gedeeld en de brandscheiding is verlegd om de nieuwe receptiebalie direct te verbinden met de nieuwe ruimte.

Een groen binnenpark.

CUBE heeft zo een ruimte aan het gebouw toegevoegd met de rust en speelsheid van een groen park. Planten hangen in grote plantenkooien als een bladerdak tussen de echte berkenstammen.  En langs de hoge glaspuien vormen opgehangen plantenbakken een natuurlijk filter tegen licht en inkijk. Op de wanden is met een print de schaduw van de bladeren gesimuleerd en ook de vloer heeft met zijn grijs/bruine tinten een natuurlijke uitstraling. Het kleurgebruik van wit, bruin en groentinten brengt een zekere rust in het groen kantoor interieur. De vaste volumes met houten latjes van ongelijke diktes lijken als houten schuurtjes tussen de bomen te staan.

Planten in een kantoorruimte.

Planten leveren een positieve bijdrage op verschillende manieren. Door CO2-opname kan de concentratie van koolstofdioxide (beperkt) worden verlaagd. Verder kunnen planten in de winter de luchtvochtigheid verhogen. Ook de stofbelasting is erbij gebaat en kunnen planten een bijdrage leveren aan een aangenamere akoestiek. Een gemeten afname van gezondheidsklachten in ruimten met planten is een ander niet onbelangrijk voordeel in werkomgevingen.

Duurzaamheid en hergebruik.

Duurzaamheid was een belangrijk uitgangspunt. De echte planten in de hangende kooien zorgen voor een goede luchtkwaliteit en beleving. Voor bewatering zijn de kooien met elektrische toneeltakels naar beneden te halen. Veel meubilair is hergebruikt vanuit verschillende opslag depots van de gemeente.

Geïnteresseerd in wat wij voor uw bedrijf kunnen betekenen? Neem contact met ons op!

Andere projecten

Pharos Hoofddorp
Beverwaardseweg

Meer informatie? Neem contact met ons op!