Overhoeks

DuurzaamheidHerontwikkelingKantoorWonen

RE:PUBLYC zal als katalysator voor verbinding en innovatie toren Overhoeks transformeren tot een nieuwe inspirerende plek voor vele generaties in Amsterdam Noord.

De jury had in de laatste selectieronde een zeer hoge waardering voor ons plan en RE-PUBLYC behaalde de hoogste score voor de onderdelen programma, architectuur en duurzaamheid. Als concept- en duurzaamheidsarchitect heeft CUBE de opgave integraal benaderd en het duurzaamheidsconcept ‘think global, act local, go off-grid’ zowel op organisatorisch- gebouw- en energieniveau doorgevoerd.

Met RE:PUBLYC zal de toren ‘opnieuw publiek gemaakt’  worden en functioneren als een creatief ecosystem voor Amsterdammers, wereldreizigers, bedrijven en instituten. De toren wordt een 24/7 stedelijke en dynamische omgeving met uitsluitend functies die elkaar versterken.

RE:PUBLYC wordt bovendien het icoon voor duurzame (her)ontwikkeling. Er wordt op lokaal niveau wordt ingespeeld op globale ontwikkelingen die een duurzame toekomst garanderen. RE:PUBLYC streeft naar het creëren van een slimme en bewuste samenleving, het beperken van materiaalgebruik en transport, CO2 neutraal gebruik, het terugdringen van energiegebruik, eigen opwek en opslag, en onafhankelijkheid.

Vanuit de architectuur biedt het vervangen van de gevel de kans om hier optimaal in te zetten op duurzaamheid. In de nieuwe gevels wordt duurzaamheid geintegreerd via materialisatie, detaillering en de opwek van energie. De groene invulling van de openbare ruimte, daken en loggia’s zorgt voor koeling en fijnstof- en CO2 reductie.

RE:PUBLYC beschikt bovendien over een innovatief ‘off grid’ energieconcept. Middels lokale opwek en opslag zal op jaarbasis evenveel energie worden opgewekt als verbruikt, waarbij een groot deel van de tijd RE:PUBLYC zelfs realtime in zijn eigen energievoorziening kan voorzien.

‘De jury kent aan dit plan een hoge waardering toe voor het duurzaamheidscriterium.’

‘Een duidelijk toegewijd team zal werken aan maatregelen als een off-grid systeem, brandstofcel, lokale voedselproductie/-consumptie, koeling als opslag en andere innovatieve aspecten ter bevordering van de duurzaamheid.’

‘Positief is ook dat de duurzaamheidsdoelstellingen in de gevel zichtbaar zijn geintegreerd. De vervanging van de gesloten borstwering door lamellen met photocellen is een voorbeeld van een intelligente en respectvolle transformatie.’ 

*  Ontwerp en visualisaties in samenwerking met Concrete (architect)

Andere projecten

Kuwait Globe
Van Gendthallen

Meer informatie? Neem contact met ons op!