26M – opbouwen

Wonen
Opbouwen

OPBOUW VAN EEN EXTRA VERDIEPING.

Should I stay or should I go…? Soms is verhuizen niet de enige oplossing en is opbouwen ook een mogelijkheid. Dit noemen we ook wel optoppen. Met optoppen wordt het plaatsen van een extra verdieping bovenop het bestaande pand bedoelt. In dit geval hebben 4 buren samen besloten een opbouw te laten plaatsen. Ze hebben CUBE architecten gevraagd een ontwerp en uitwerking te maken.

Het pand bestaat uit woon- werkunits en heeft geen standaard vorm of opbouw. De sheddaken met ramen op het noorden geven binnen een mooi evenwichtig licht maar maakt een opbouw niet zo maar mogelijk. De woningen hebben een dakterras dat via een inwendige buitentrap te bereiken is. dat wil zeggen dat de woningen een piepkleine patio hebben waar alleen een trap in staat. Verder is het complex opgebouwd uit stalen kolommen en liggers met daartussen houtskeletbouw invullingen.

CONTRAST TUSSEN BESTAAND EN DE OPBOUWEN

We hebben er voor gekozen om de opbouwen in een afwijkende kleur uit te voeren. Ook omdat we anders de gehele gevel zouden moeten schilderen. De bestaande gevel is opgebouwd uit stalen sandwichpanelen met een kleurcoating uit de fabriek. Maar de afwijkende kleur houdt ook de oude vorm mooi herkenbaar. Daarbij helpen ook de grote glasvlakken die aansluiten op de bestaande bebouwing. Deze grote glasvlakken waren vanaf het begin af aan al een uitdrukkelijke wens van de opdrachtgevers.

De inwendige buitentrap is nu overbodig omdat het dakterras direct vanuit het nieuwe vertrek bereikbaar is. Om het ruimtelijke gevoel die de sheddaken in de woning geven te behouden koos iedereen voor een ruime vide. Dat scheelt een aantal m2’s in ruil voor een veel ruimtelijker en lichtere woning.

Ook geïnteresseerd in het opbouwen van een extra verdieping? Neem contact met ons op!

Andere projecten

Atelier kazernestraat
woning PHO – vergunningsvrije uitbouw

Meer informatie? Neem contact met ons op!