KDW199

DuurzaamheidHerontwikkelingOntwerpWonen

Voor het verbouwen en uitbouwen van deze woning in Amsterdam hebben we een ontwerp gemaakt waarin we verschillende materialen gebruiken. Het is een combinatie van gebrand houten latten, grote glasvlakken en grof natuursteen.

De woning wordt verlengd met een 5 meter diepe uitbouw over alle verdiepingen. Het gebrande hout op de gevel is een oude Japanse techniek om met een dun verkoold laagje het hout te beschermen. Anders dan bij verf of beits hoeft dit niet eens in de zoveel tijd opnieuw gedaan te worden. Tussen het zwarte hout komen zwarte PVT panelen die zowel elektra als warmte voor de warmtepomp opwekken.

De grove natuursteen wand waar de keuken in verstopt zit is alleen verbonden met de woning door de geïsoleerd stalen glaspui en glasdak. Daardoor lijkt het als een lade uit de woning geschoven. Vanuit de keuken kun je zo langs de woning naar de voorkant kijken. Je kijkt dan precies op het bruggetje over de sloot en zo zie je iedereen aankomen. Omdat de begane grond iets terug ligt ten opzichte van de verdiepingen daar boven ontstaat een kleine veranda. De 3 kolommen die de achtergevel dragen versterken dat effect. Zo hebben we wel een grote glaspui naar de groene tuin kunnen maken en toch enigszins een geborgen sfeer weten te creëren.

Het bestaande deel van de woning wordt geheel verbouwd en geïsoleerd. De bestaande gevels krijgen naast spouwisolatie een hoogwaardige isolatie aan de binnenzijde om het oude karakter van de woning aan de buitenzijde te bewaren. Het bestaande dak wordt vanaf buiten geïsoleerd waarna de pannen er weer op terug komen. Isoleren vanaf de buitenzijde heeft de voorkeur, maar bij karakteristieke oudere gebouwen is dat voor de gevels vaak zonde. Aan de binnenzijde isoleren kan ook, maar dan is het zaak bij de detailering goed te letten op vocht door condensatie.

Ook een woning verbouwen en uitbouwen in Amsterdam of ergens anders? Neem contact met ons op!

Andere projecten

Meer informatie? Neem contact met ons op!

Menu