Hotspot aan de Amstel

DuurzaamheidOntwerp

De nieuwe hotspot aan de Amstel ontwikkelen; een horecapaviljoen met jachthaven en zwembad, dat was de opdracht waarmee 52 Noord een besloten prijsvraag uitschreef.

De perfecte locatie in de bocht van de Amstel en aan de rand van de nieuwe stadswijk Amstelkwartier en het stadspark, vroeg enerzijds om een gebouw dat duidelijk onderdeel uitmaakt van zijn omgeving; het park en de boulevard en anderzijds om een uitnodigend en ‘eyecatching’ gebouw.

CUBE ontwierp een markant, flexibel en duurzaam gebouw, dat een aantrekkelijk programma kan faciliteren. Er werd ingezet op het aantrekken van meerdere doelgroepen waarbij de locatie interessant moet zijn voor zowel (water)sporters en recreanten, maar ook voor omwonenden en zakenmensen.

Belangrijkste uitgangspunt is dat het gebouw onderdeel uitmaakt van zijn omgeving; het park en de steiger. Het landschap wordt opgetild en vormt een dak met overstek dat eronder ruimte biedt voor het programma. Het maaiveld op de begane grond loopt door naar binnen. Het daklandschap krult zich vervolgens naar beneden toe om het programma waardoor verschillende balkons en hellingen ontstaan en het groen onderdeel wordt van de beleving in het gebouw. De duidelijk aanwezige V-constructie draagt het dak en zorgt voor grote overspanningsmogelijkheden. In de ruimtelijke centrale kern ontmoeten de onder en bovenbouw elkaar en verbinden brede hellingen de verschillende programma-onderdelen.

De transparante begane grond en de tussenverdieping worden ingevuld met horeca en bestaan uit verschillende restaurantgedeeltes en een cafe/shop. De terrassen, balkons en de rooftop bar vullen het horeca programma aan. Het evenementen gedeelte bevindt zich op de eerste verdieping, en heeft perfect uitzicht, een relatie met de horeca, een balkon en toegang tot het dakterras. Bovendien zal er op deze verdieping de mogelijkheid bestaan exclusief te overnachten of te vergaderen.

Buiten zullen grote terrassen en loungegedeeltes het paviljoen en de jachthaven verbinden en kunnen er evenementen georganiseerd worden en zwem-en verhuurmogelijkheden gecreëerd worden.

Uiteindelijk zal de sfeer en uitstraling van buiten en binnen een grote rol spelen bij de beleving van het gebouw en de locatie. In de gevel worden 3 eerlijke echte materialen gebruikt; voor het daklandschap en overstek een natuurlijke houten gevelbekleding, veel glas voor optimaal uitzicht en relatie met de omgeving en voor de onderbouw een neutrale decoratieve print. Voor het interieur worden daarnaast warme materialen toegepast passend bij de horeca beleving. Om het pand optimaal duurzaam te maken wordt er naast een energiedak uitgegaan van een hybride faseerbaar systeem obv center4energie concept.

In de opdracht die CUBE kreeg voor deelname aan de prijsvraag zat het uitwerken van het ontwerp, maar tevens ook een proces- en ontwikkelvoorstel en begroting. Opdrachtgever 52 Noord sprak grote waardering uit voor ons werk, maar CUBE is er helaas niet in geslaagd als totaalplaatje voldoende te overtuigen voor winst van de prijsvraag.

Andere projecten

Meer informatie? Neem contact met ons op!

Menu